Civitas Fortissima(magyarul)

 

A legbátrabb Város

 

A balassagyarmati felkelés avagy csehkiverés 1919. január 29-én zajló, jórészt utcai harc volt a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erők és a felkelt városi polgárok, valamint az utóbbiakat támogató magyar katonák között. A csehek kiverése január 29-ének hajnalán indult, mikor a magyar erők behatoltak a város területére és megtámadták a csehek által birtokolt épületeket, amelyek között a legfontosabb a laktanya volt. A laktanya területén dúltak a legnagyobb harcok, amik egészen február 1-jéig eltartottak. A harcokban több ember, köztük a cseh parancsnok, Augustin Lauka is életét vesztette. A laktanyát végül a polgárok és a megérkező iglói géppuskások egységei foglalták el, ezzel pedig az egész várost visszafoglalták. A felkelők hősiessége elismeréseként, 2005-ben az Országgyűlés a Civitas Fortissima (legbátrabb város) címet adományozta Balassagyarmatnak.

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/HUN_Balassagyarmat_COA.jpg/800px-HUN_Balassagyarmat_COA.jpg

Előzmények

Az első világháború lezárása után megalakult a független csehszlovák állam. 1919 elején Edvard Beneš csehszlovák külügyminiszter új államhatárt húzott: Vácot, Miskolcot, a salgótarjáni szénmedencét is meg akarta szerezni magának Csehszlovákia, bár eredetileg az antant által meghatározott demarkációs vonal az Ipoly folyó mentén volt kijelölve, viszont a csehszlovák erők átlépték a demarkációs vonalat. Eleinte a behatoló támadó egységeket a magyar honvédek szétkergették, de Károlyi Mihály magyar miniszterelnök a harcok beszüntetését rendelte el és tiltakozó jegyzék erejében bízott a csehszlovák előrevonulás ellen. Balassagyarmaton forradalmi hangulat uralkodott, ahogy egyes katonai csoportok vetélkedtek egymással. Nógrád vármegye kormánybiztosa, Rákóczi István nem tudta fenntartani a rendet és a közbiztonságot. A város vezetése nem tudta, mitévő legyen; sokak a harc, mások a tiltakozó jegyzék erejében bíztak. A csehszlovák erők bevonulása elmaradt, és az élet (úgy látszott) visszatért a rendes kerékvágásba, de a megszállás nem maradt el, a csehek 1919. január 15-én bevonultak a városba. Először csak néhány légiós állomásozott a városban, de a rákövetkező napokban már több mint 100 légiós tartózkodott a városon belül


 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHYm2TGgdC5L3Lfnn7X8C9SFV0uvMNbZn8Bqy4vf_rWeBKWPpvNA

A város a csehszlovák megszállás alatt

A városban levő fegyveres alakulatokat a csehszlovákok lefegyverezték és teljes mértékben átvették a város fölötti uralmat. A csehszlovák hatóságok a polgári közigazgatás élére ún. zsupánt helyeztek, aki ez esetben Bazovszky István losonci ügyvéd volt, akit magyar származása nem akadályozott meg abban, hogy haladéktalanul teljesítse a csehszlovák kormány követeléseit. A bevonulás napján lemondatta Rákóczit, és kezébe vette az irányítást. Január 16-án a csehek elrendelték a megmaradt fegyverek begyűjtését, de ezt a lakosság szabotálta, mivel minden félreeső helyen, mint például a vasútállomásokon, csendőrlaktanyákban és erdészlakokban is rejtegették a fegyvereiket, bár még nem tudták, hogy használni is fogják őket. Bár még csak impériumváltást vártak Balassagyarmat lakosai, de hamar kiderült, hogy az egész életük átalakulása várható. A kis létszámú szlovák kisebbségen kívül senki sem örült a város megszállásának. Az addig közmegbecsülésnek örvendő vasutasok kiábrándultan vették tudomásul, hogy az állomásfőnököt elbocsátották és új, csehszlovák főnököt tettek a helyére. A magyar nyelvű vasútállomást jelző táblát leszedték, a helyére csehet tettek és a vasutasoknak kötelező volt megtanulniuk szlovákul, bár eddig legtöbbjük a magyaron kívül más nyelven még beszélni sem tudott. Akik még ekkor sem voltak hajlandók dolgozni, azokat az országban régen nem használt botbüntetésre ítélték.

Dátum 1919. január 29.
Helyszín Balassagyarmat
Eredmény Magyar győzelem
Casus belli Balassagyarmat csehszlovák megszállása
Területváltozások Balassagyarmat visszakerült Magyarországhoz.
Harcoló felek
 Csehszlovákia:

Flag of Hungary.svg Magyarország:

Parancsnokok
Flag of Czechoslovakia.svg Augustin Lauka főhadnagy† Flag of Hungary.svg Vizy Zsigmond százados
Flag of Hungary.svg Bajatz Rudolf százados
Flag of Hungary.svg Huszár Aladár vármegyei aljegyző
Haderő
A Cseh Légió egy kisebb kontingense 16. gyalogezred pótzászlóalja (95 fő)
38-as Mollínáry század (135 fő)
Az iglói géppuskások néhány egysége
Balassagyarmat felfegyverzett lakossága
Veszteségek
9 fő halott (köztük a cseh parancsnok)
7 sebesült
94 hadifogoly
4 katonai és 6 polgári halott
12 katonai és 9 polgári sebesült

 

 

Köszöntöm a szüleim

 

1magyarember


 

 

Források:Wikipédia, Kárpátia

Advertisements

Über 1magyarember fehér hunmagyar(Árpád, István)

Hazádnak rendületlenûl Légy híve, oh magyar; Bölcsõd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar.Ich bin magyarisch-germanischer Hunne, Geboren in Ungarn,einen Teil der Kindheit dort verbracht, ich kam in der Zeit des Kommunismus nach Deutschland,auch aus politischen Gründen,da ich deutsche ebenso wie ungarische Wurzeln habe(die Großeltern waren deutsche(Thüringen) Sieldler in Ungarn, da lag es am nächsten nach Deutschland(die 2. Heimat) zu kommen ,als von den Kommies verfolgte deutschstämmige wurden wir zu politischen Flüchtlingen da mein Opa Soldat im 2.WK gegen die jüdischen Bolshevisten war. Ich bin begeisterter Karpfenangler und mein Beruf ist Fahrradmechaniker, ich bin politisch interessiert und lasse mich nicht gerne von Leuten wie George Soros(aka Swarc György)und seinen Schergen verarschen.Ich habe eine,nein sogar 2 nationale Identitäten:Die ungarische sowie die deutsche.Da können die die Antifa Chaoten so oft,Fuck your national Identity grölen,wie sie wollen.Damit erreichen sie bei mir höchstens das Gegenteil.
Dieser Beitrag wurde unter Magyarország(Ungarn) abgelegt und mit , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Ich freue mich auf eure Meinungen.../Várom a megjegyzéseket.../Feel free to leave a comment

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s